Finalni dogodek nosi posebno, dvojno noto, saj se še zadnjič v sezoni zberejo najboljši slam tekmovalci, ki so pridno nabirali točke čez celo leto. Ti potem tekmujejo za končni naziv zmagovalca Ptujskega pokala, seveda se štejejo točke iz celotnega tekmovanja. Končni, sezonski zmagovalec si pribori eno izmed finalnih mest na Državem prvenstvu.


Drugi delež istega finala je samostojno tekmovanje vseh tekmovalcev, iz vse države – najboljši izmed njih si pribori drugo vozovnico na državno prvenstvo, ki jo ponuja Ptuj. V primeru, da je končni sezonski zmagovalec pokalnega tekmovanja tudi zmagovalec zadnjega večera, preko katerega bi si priboril drugo vozovnico za državno prvenstvo, se le-ta prenese na tistega, ki je na posamični tekmi osvojil drugo mesto – saj ima kvalifikacijski del prednost pred sezonskim tekmovanjem.

Primer 1:

Tekmovalec A je skupni zmagovalec vseh petih tekem, po točkah. Na zadnji tekmi ni zmagal/ni nastopal a je kljub temu imel dovolj točk iz preostalih tekem, da je zadržal končno zmago. Priboril si je vstopnico za državno prvenstvo.
Tekmovalec B je zmagal na zadnji tekmi. Priboril si je vstopnico za državno prvenstvo.

Primer 2:
Tekmovalec A je skupni zmagovalec vseh petih tekem, po točkah. Na zadnji tekmi je tudi zmagal. Priboril si je vstopnico za državno prvenstvo.
Tekmovalec B je bil na zadnji tekmi, ki šteje za Pokal in kvalifikacije, osvojil drugo mesto. Priboril si je vstopnico za državno prvenstvo, čeprav v sezoni pokala ni bil med najboljšimi.
Tekmovalec C je bil na zadnji tekmi, ki šteje za Pokal in kvalifikacije, osvojil tretje mesto. V skupnem seštevku sezonskega tekmovanja za Ptujski pokal je sicer osvojil drugo mesto, vendar je v prednosti drugi iz finalne tekme, ne iz sezone, zato se ne uvrsti na državno prvenstvo.

© 2019 Slamuraji -  tisti, ki namesto katan vihtijo besede ...